Toplumsal Sorunları Çözüm Yolu Nasıl Olmalıdır? (348)

 

Dünyevîleşmenin, küreselleşmenin, sosyo-kültürel değişimlerin ve çok kültürlülüğün olanca hızıyla yaşandığı günümüzde toplumsal sorunlar çeşitlenerek artmaya devam etmekte ve yeni çözüm önerilerinin ortaya konulması gerekmektedir.

Bu problemlerin çözülebilmesi için insan haklarını, özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve katılımcı demokrasiyi savunan kaliteli insanların sayılarının artırılmasına ihtiyaç vardır. Zira haklarını ve sorumluluklarını bilen fertlerden oluşan toplumlar başarılı işler yapabilir, gelişmelerini ve kalkınmalarını sürdürebilir.

Nitekim demokrasi bir amaç değil araçtır ve toplumsal barış ve huzur için ileri demokrasiyi içselleştirmiş kaliteli bireylere ihtiyaç vardır.

Emir vermekten ziyade fikir veren, kural koymaktan ziyade örnek olan, halkın güvenini kazanan liderler toplumlarına yön verebilir. Bu nedenle söz konusu niteliklere sahip liderleri destekleyen toplumlar daha hızlı mesafe kat edebilir. Çünkü halkın sevgi ve güvenini kazanan bir lider uzun vadede çok başarılı işlere imza atabilir.

Nitekim insanların gönlüne girmek çok önemlidir ve bu bakımdan halkın sevgisini kazanmak aklın ve bilimin gereğidir. Zira halkın gönlünü kazan bir lider her zaman mücadeleyi kazanır ama halkın sevgisini kaybeden mücadeleyi kaybeder.

Güç odaklarıyla işbirliğine girişen, vesayet odaklarıyla iş tutan, uluslararası sermayenin taşeronluğuna soyunan kifayetsiz muhterisler kısa vadede bazı önemli başarılar elde etseler de uzun vadede kaybetmeye mahkûmdur.

Öte yandan organize olmayı başarmış iyi insanlar doğruları güçlü bir şekilde savunduklarında çözüme ulaşmaları çok daha kolay olur. Çünkü örgütlenerek hak arama mücadelesi yapmayan insan o hakka layık değildir. Hak arama bilincine sahip olmak baskıcı yönetimlere karşı en ideal çözüm yoludur.

Kendini beğenmiş narsist kurtarıcılardan medet uman, onların yolunu gözleyen zavalıllar her dönemde olmuştur ve görünen o ki bundan sonra da olmaya devam edecektir. Ancak yapılması gereken kurtarıcı (mehdi) beklemek değil “hak arama bilincini geliştirmiş mükemmel insanlardan oluşan erdemli bir toplum” inşa etmeyi başarmaktır.

Dolayısıyla toplumsal sorunların daha hızlı çözülebilmesi için yapılması gereken, “özgür düşünen, sorgulayan, kendine güvenen, eleştiriye açık, şiddeti bir çözüm yöntemi olarak görmeyen, adil, erdemli ve ahlaklı bireyler” yetiştirmek ve bunların sayılarını artırmaktır. Çünkü farklı düşünceye saygı duyan ve eleştiriye açık olan bireyler kendilerini geliştirebilir, hatalarından çok daha hızlı vazgeçip doğruları yapabilir.

Sonuç olarak, emir vermekten ziyade fikir veren, kural koymaktan ziyade örnek olan ve halkının güvenini kazanan liderlere destek olan “erdemli toplumlar” içinde bulundukları sorunlardan çok daha çabuk kurtulur, barış ve huzur içinde bir hayat yaşayabilir ve tüm dünyaya model olabilir. (25.09.2015)

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur!

Evlilik Kader midir? II (362)

Uydurma Rivâyetler ve Mehmet Akif Ersoy’un Uyarısı (236)