Üst Düzey Bürokratların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar


Üst düzey göreve atanan bürokratlar, bürokratik yoğunluğu ve katıldıkları toplantıları bahane ederek temsil ettikleri kurumlarda çalışan personelden veya toplumdan kopuk bir hayat yaşamaya başlamışlarsa hatalı bir yola girdikleri ifade edilebilir. Bu bakımdan üst düzey göreve atanan bürokratların dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır ve biz bu köşe yazımızda bunlara işaret edeceğiz.
Üst düzey bürokratlar, koltuklarını kaybetme pahasına bile olsa her zaman gerçeği söylemeli ve ilkelerinden asla taviz vermemelidir.
Üst düzey bürokratlar, öz kardeşi bile olsa torpil, iltimas veya adam kayırma hatasına/ adaletsizliğine düşmekten şiddetle kaçınmalı, ehliyet ve liyakatten asla ödün vermemelidir.
Üst düzey bürokratlar, kamu malına el uzatmamalı, kamu malının hiçbirisini kendisi, yakınları veya akrabaları için kullanma gafletine düşmemelidir.
Üst düzey bürokratlar, asla kula kulluk etmemeli, kendilerini o göreve getirenlerin hatalı davranışları karşısında suskun kalmamalı ve bunu en güzel üslupla söylemesini bilmelidir.
Üst düzey bürokratlar, kravat dahi olsa gelen hiçbir hediyeyi kabul etmemeli, kendilerine “makamları nedeniyle sunulan” tatil veya yurtdışı gezisi gibi “teklifleri/ rüşvetleri” derhal ellerinin tersiyle itmelidir.
Üst düzey bürokratlar, kul hakkı ihlali yapmadan görevini başarıyla bırakabilmek için her türlü tedbiri almalı ve ahlaklarını güzelleştirmelidir.
Üst düzey bürokratlar, koltuk sevdalısı olmamalı, koltuğunu korumak için pişman olacağı yanlış işlere imza atmamalı ve yalandan şiddetle kaçınmalıdır.
Üst düzey bürokratlar ibadetlerinde devamlı ve duyarlı olmalı, vakti bahane ederek namazlarını savsaklamamalıdır.
Üst düzey bürokratlar, toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelmeli, onların istek, dilek, görüş ve önerilerini dikkatle dinlemeli ve onların problemlerini de çözmelidir.
Üst düzey bürokratlar, eski dostlarını, akrabalarını ve dava arkadaşlarını unutmamalı, iş yoğunluğunu gerekçe göstererek bunlardan gelen telefonları açmama veya geri dönmeme “hatasına/ nezaketsizliğine/ şımarıklığına” kapılmamalıdır. Aksi halde koltuk elden gittiğinde etrafında hiçbir kimsenin kalmayacağını, geri kalan ömrünü bunalımlar içinde tamamlayacağını bilmelidir.
Üst düzey bürokratlar, kararlı ve tutarlı olmalı, acı da olsa gerçekleri söylemeli ve her zaman dürüst olmalıdır.
Üst düzey bürokratlar, prensip sahibi olmalı, ilkelerinden, kimliğinden ve kişiliğinden asla ödün vermemeli, karşı cinsle ciddi bir şekilde konuşmalı ve asla laubali olmamalıdır.
Üst düzey bürokratlar, esprilerine ve konuşmalarına dikkat etmeli, makamın gerektirdiği saygınlığa gölge düşürecek hal ve hareketlerden sakınmalıdır.
Üst düzey bürokratlar, güç zehirlenmesi yaşamamalı, kibirlenmemeli, kin ve intikam duygusuyla hareket etmemeli, altlarını ezmemeli ve zulümden şiddetle sakınmalıdır.
Sonuç olarak, üst düzey bürokratlar makamlarına güvenerek hatalı kararların altına imza atmamalı, namuslarına emanet edilen o görevin hakkını vermeli ve kendisine yapılmasını istemediği şeyleri asla ama asla başkalarına yapmamalıdır. (26.10.2018)
Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Emin SEYHAN                     
              Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Torpil Yapan da Yaptıran da Melundur!

Evlilik Kader midir? II (362)

Uydurma Rivâyetler ve Mehmet Akif Ersoy’un Uyarısı (236)